מנהגים בחתונה ואחריה
הרב יניב חניא כו ניסן, תשע 10/04/2010.......................
שאלה:
שאלה:
בס"ד
שלום רב!!
הבחור שאני יוצאת איתו ואני התחלנו לדבר על נושא החתונה (עוד שום דבר לא סגור, ועוד לא דיברנו עם איש בנושא-אבל ב"ה יש כיון). התחלנו לדבר על כל מיני נושאים והתחילו כל מיני "וויכוחים" על נושא מנהגים וברצוני לדעת כיצד עלינו לנהוג בכל מיני מצבים, בעיקר בחתונה.
אני ספרדיה, הוא אשכנזי.
כידוע מנהג אצל האשכנזים שהכלה לפני החופה מסתובבת 7 פעמים סביב החתן. אצלנו לא נהוג ואף יש סלידה מסויימת ממנהג זה. אשמח לדעת מה המקור לדבר זה או לחילופין האם יש "הקלה" כל שהיא לא לנהוג כן?
האם יש הלכה לגבי הפגישה ביום החתונה? מה ההיגיון שמאחורי המנהג להפגש רק בחופה? האם אפשר להפגש באותו יום לצורך צילומים?
מהו המקור לזה שלא ישנים באותו בית עד החופה? (כמובן שמדובר בחדרים שונים ויש עוד אנשים בבית) י שהבדל בין מאורסים ל"סתם חברים"
אשמח לתשובות בנושא (אם יש מקורות אשמח מאוד) ולעוד טיפים ואור על הנושא.
הרבה תודה מראש.
תשובה:
א) מזל טוב! בעז"ה שתהיה הצלחה ובניים עדי עד.ב) אתם בודאי תתיקלו בהרבה שינויי מנהגים בחיים המשותפים, אם אכן זה יצא לפועל. אני חושב שמנהגי החתונה, בגדול צריכים להיות על פי הבעל. דווקא בתור ספרדי, שחושב שהמנהג של הסיבובים לפני החופה הוא מוזר קצת, אני לא רואה פגם שתסתובבי. זה המנהג שלו ואפשר לכבד אותו. אני מניח שזה לא הויתור היחיד שתצטרכי לעשות (וגם הוא, עדיין לא יודע מה מחכה לו בעתחום של ויתורים, בודאי), כך שהעניין הזה נראה לי מהדברים היותר פשוטים לוותר בהם.
ג) המנהג הוא לא להיפגש 7 ימים לפני החופה, יש לך סיבות הלכתיות מובהקות יחסית ואני חושב שזה מנהג שחשוב מאוד לשמור עליו (בניגוד לסעיף הקודם ששם מדובר על "מנהג חמוד", כאן זה מנהג עם שורשים הלכתיים). תדעי לך משהו מוזר- הרבה מהזוגות החילונים שאני מחתן, שרובם הגדול חיים ביחד לפני החופה, נוהגים היום לא להיפגש לפני החופה שבעה ימים. מה שאפשר זה להצטלם אחרי (אני צילמתי את אשתי חודש אחרי החתונה, היא לבשה שמלת כלה וצילמתי אותה בעיר העתיקה בצפת עם כובע לבן, התמונות ההם עדיין אצלנו ואנחנו חושבים שהם מדהימות).
ד) המנהג לא לישון באותו בית משום צניעות, שהרי בתקופה שמאורסים יש הרבה חיבה והרבה מאוד קרבה נפשית ויש חשש שהזוג יכשל בנגיעה וכדומה...
נושא המנהגים השונים לפני החתונה הוא כמובן מורכב, תצטרכו, כמו כל זוג, למצוא דרך המלך בין המנהגים של שניכם בעבר ולהקים ביחד בית משלכם... בנושאים ההלכתיים פרופר (קטניות בפסח, לדוגמא), אני בדעה שאת כאישה תצטרכי לקבל את מנהגיו של החתן, אולם בנושאים אישיים לגמרי, כמו נוסח התפילה, תוכלי להמשיך בנוסח שלך.