לכבוד הרב שלום, קיבלנו מכשיר חשמלי שאופה לחם ויש לי 3 שאלות בנושא
1. האם יש צורך להפריש חלה ומתי?(כמות הלחם המרבית שמכשיר מסוגל לאפות הוא קילו).
2. יש סוגי לחמים שמוסיפים להם חלב האם זה יהפוך את המכשיר ל"חלבי" או שהוא כמו תנור אפיה רגיל?
3 .לאחרונה רכשנו אבקות מוכנות שרק מוסיפים להם מים ומכניסים למכשיר, האם גם מהם צריך להפריש חלה (והאם צריך לנפות לפני השימוש )?
לתשובתכם אודה.
בברכה דידי
תשובה:
שלום רב,
הלכתי לשכנים שיש להם אופה לחם כדי לראות איך זה עובד, ולהלן התרשמותי:
א) אם המקסימום זה קילו, אין צורך להפריש חלה. אולם אם את אופה כמה לחמים בזה אחר זה, הרי שאפשר (וצריך) לצרפם אחרי האפיה בכלי משותף ולהפריש חלה על כולם.
ב) במכשיר עליו הסתכלתי היתה "תבנית" שאותה מכניסים לתוך המכשיר- אם גם אצלכם זה כך, הרי שאם תשתמשו בשתי תבניות, דינו יהיה כמו תנור אפיה רגיל- תצטרכו לנקות היטב, להדליק זמן מסויים (עשרים דקות בערך) על חום גבוה, ואז להכניס תבנית אחרת. אם אין לכם תבנית נשלפת, או לחילופין יש רק תבנית אחת- אסור להשתמש במכשיר לבשר וחלב. אם אתם ספרדיים תוכלו לנקות היטב את התבנית, לאפות לחם פרווה (ופרווה בלבד) ואותו תוכלו לאכול עם בשר, אם אתם אשכנזים, גם את זה לא. חשוב לזכור שלפי תקנת חז"ל אסור לאפות לחם חלבי או בשרי ללא סימון ברור שהוא חלבי.
ג) לנפות- נראה לי פשוט שצריך, להפריש, בהתאם לתשובה א'.
בתאבון.