שאלות בנושא תפילה ונידה
הרב יניב חניא כו שבט, תשסח 02/02/2008.......................
שאלה:
שאלה:
שלום לרב.
רקע בקצרה: גדלתי בבית מסורתי מאוד אבל כל חיי כמעט הייתי חילוני (אני בן 39). לפני שנתיים וחצי התחלתי לשמור שבת ועוד לפני כן להניח תפילין,למעשה מאז שקיבלתי הוכחות על אמיתות התורה אני משתדל להתקדם ב"ה.
לפני חצי שנה זיכה אותי הקב"ה להתחתן סוףסוף. בת זוגתי הייתה אתאיסתית כשהכרנו(קיבוצניקית) והיום ב"ה היא שומרת שבת ומאמינה בכל מה שלא האמינה.
מכיוון שאף פעם לא הכרחתי אותה לעשות דברים שלא האמינה/רצתה/הבינה, היא הגיעה מהר מאוד לדרגתה הנוכחית. ולשאלתי..
למרות שלפני החתונה היא אמרה לי שהיא עדיין לא מתחברת לנושא הנידה והיא לא יודעת אם תוכל להקפיד,הרי שמאז החתונה היא מקפידה ב"ה ללכת למקווה ואף התחילה לשמור הפסק טהרה. הבעיה היא שמאוד קשה לה עם נושא המגע, דהיינו חוסר המגע בזמן הנידה.היא בחורה רגישה שעשתה כברת דרך ראויה להערצה מהמקום שבו הייתה אבל דווקא בתקופת הנידה שנמשכת כשבועיים היא צריכה את החיבוק והתמיכה וכשאין כזה היא מרגישה דחויה במקום ההיפך. מה עושים ?
האם להסתפק בשלב זה בהשתדלות יתר להתרחק עד כמה שניתן ולאמץ את גישת לא הקפדן מלמד ?
תפילה: אני מתפלל יחיד בבית בבוקר - אין לי זמן להתפלל הכל - מה אני חייב ?
עד מתי זמן אחרון לקריאת שמע ? (אני ממוצא ספרדי)
שבת שלום
תשובה:
א) ישר כח עצום לשניכם על ההתקדמות הרבה בשני המסלולים, גם במסלול שלך וגם במסלול שלה, זו בהחלט לא דרך קלה ויש בה הרבה קשיים, הקב"ה יברך שתזכו להתקדם והרבה סיוע אלוקי בדרך.ב) לגבי השאלה הראשונה, יש בהחלט צורך לשמור את ההרחקות הללו, לפי חלק מהדעות (לא כל הדעות) האיסור הוא ממש איסור ערווה וגם לפי שאר הדעות מדובר על איסור חמור. חכמים גם מדברים על החשיבות הגדולה של הריחוק הזה למען הזוגיות (ההרחקה גורמת לכך שה"חזרה למגע" היא מאוד מיוחדת, כמו החופה) וכן על כך שאי שמירת ההרחקה יכול בקלות להוביל לנפילות של קיום יחסים ממש. מצד שני, ללא ספק מדובר באיסור לא קל למישהו שלא גדל והתחנך על החשיבות של הדבר.
אני חושב שהדרך המרכזית היא להוסיף לימוד, שאשתך שתחיה תלמד קצת יותר על הנושא ועל החשיבות וכדומה, זה מאוד יעזור לה להבין את הרקע של הדברים וממילא להתקרב לשמירה מעשית. אני ממש סבור שללא ידע רחב יחסית (גם ידע הלכתי של מה מותר ומה אסור וגם ידע של הרקע האמוני) קשה עד בלתי אפשרי לשמור את האיסורים הללו. ולכן חשוב להגביר את הידע.
יש בכך גם אחריות גדולה עליך, לתמיך בה ולעודד אותה ככל הניתן בתקופה הזו, לעיתים קרובות אני חושב שזו מטרת התקופה הזו, לעורר את כח הדיבור של בני הזוג, את האמירה החיובית, את התקשורת המילולית וכל מה שקשור בה, זה בדיוק הזמן להוכיח את ה"אהבה שאינה תלויה בדבר" ושאינה תלויה במגע, הזמן להוכיח שניתן לשמור על קשר רוחני עמוק גם בלי הצד הגופני. זה קשה, אבל זו מטרת התקופה הזו.
נסו לדבר על כך ביחד, לחשוב על החשיבות (מצוות הנידה היא יסוד היסודות של הבית היהודי) וללמוד עוד קצתעלהרקע האמוני של הדברים, יתכן וזה יעזור לה להתקדם. אני גם מקווה ומתפלל שהקב"ה יזכה אתכם בהריון, כך שלזמן מה של התרגלות לא תעמדו בנסיון הזה.
לגבי התפילה- סוף זמן קריאת שמע לספרדים הוא בערך 8:15, בזמנים מאוד לחוצים ניתן לסמוך על השיטות האשכנזיות שזה עד 9:10 בערך. מה שחייבים לומר זה ברוך שאמר, אשרי, ההלולויות האחרונות (שני הפרקים האחרונים בפרקי דזמרא), ישתבח, ומשם עד אחרי עמידה (קריאת שמע וברכותיה ועמידה). לאט לאט תוסיף חלקים.
בהצלחה רבה!