כשרות חרוסת
הרב יניב חניא כג ניסן, תשעג 03/04/2013.......................
שאלה:
שלום
רציתי לשאול לגבי כשרות חרוסת ביתית. דודתי השומרת על כשרות בסיסית מכינה בפסח חרוסת כמו רבות אחרות כמותה, החרוסת מכילה תמרים וצימוקים בעיקר וגם אגוזים שקדים ושומשום. היא מכינה כמות גדולה מאוד. לפי הידוע לי היא בודקת את התמרים אך הכמות כ"כ גדולה שני לאבטוחה כמה זה מדוקדק ובנוסף אני בטוחה שאת הצימוקים היא לא בודקת. רוב האנשים שאני מכירה לא יודעים שצריך לבדוק צימוקים. את הכל היא מערבלת בבלנדר לממרח. האם זה נחשב כשר לאור העובדה ששמעתי בעבר שהחרקים בטלים ברגע שמדובר ברסק/מחית כי הם לא בצורתם הטבעית. אני גם מניחה שחרוסת שקונים בחנות הי תעשייתית ולכן גם שם לא בודקים כל פרי.
במידה ואני ארצה להכין לבד אז האם אני חייבת לבדוק הכל או רק מדגם?
תודה רבה
תשובה:
באופן עקרוני תמרים וצימוקים לא נחשבים לממש נגועים (שלא כמו נענע לדוגמא) ולכן בצירוף הסברא שהבאת, שמדובר במשהו מרוסק, הרי שאני חושב שניתן בהחלט לאכול את החרוסת. כפי שאמרת, במותצרים תעשייתים רבים עושים את זה לכתחילה, כלומר מועכים ללא בדיקה של כל פרי ופרי.
לגבי מה שאת עושה בבית, צריך לבדוק צימוקים בקלילות, במבט מול האור, ואין צורך לבדוק בקפידה אחד אחד, כי הצימוקים לא נחשבים לנגועים. תמרים נהוג לפתוח ולהביט לראות אם אין תולעים. תשובות נוספות בנושא-אבקת מרק בפסח
אבקת מרק בדרך כלל נחשבת לחמץ, בגלל שהיא נחשבת למכילה קמח (וזו אולי ההערה על הגלוטן, שהוא גלוטן חיטה)כשרות תותים
1. ההבדל הוא שבשעת הכנת המיץ הכל נמחץ לחלוטין, ומבחינה הלכתית יש הבדל בין בריה שלימה לבין משהו שלא נסיר
זה לא כל כך פשוט, בגדול נוהגים לא להמיר סירים מחלבי לבשרי ולהיפך. אולם אם ברור לחלוטין שהסיר סיים אתדבש דבורים
דווקא לא, למרות שהשאלה מצויינת. הרא"ש (רבינו אשר, מגדולי הפוסקים), כותב שלדבש יש תכונה מיוחדת במינהקפה לבן
עד כמה שאני יודע הוא חריףפ כזה, נכון?
המקרה כזה נראה לי שמספיקה בדיקה בעין ללא ניפוי, אם הוא לא
שאלה:
שלום רציתי לשאול לגבי כשרות חרוסת ביתית. דודתי השומרת על כשרות בסיסית מכינה בפסח חרוסת כמו רבות אחרות כמותה, החרוסת מכילה תמרים וצימוקים בעיקר וגם אגוזים שקדים ושומשום. היא מכינה כמות גדולה מאוד. לפי הידוע לי היא בודקת את התמרים אך הכמות כ"כ גדולה שני לאבטוחה כמה זה מדוקדק ובנוסף אני בטוחה שאת הצימוקים היא לא בודקת. רוב האנשים שאני מכירה לא יודעים שצריך לבדוק צימוקים. את הכל היא מערבלת בבלנדר לממרח. האם זה נחשב כשר לאור העובדה ששמעתי בעבר שהחרקים בטלים ברגע שמדובר ברסק/מחית כי הם לא בצורתם הטבעית. אני גם מניחה שחרוסת שקונים בחנות הי תעשייתית ולכן גם שם לא בודקים כל פרי. במידה ואני ארצה להכין לבד אז האם אני חייבת לבדוק הכל או רק מדגם? תודה רבה
תשובה:
באופן עקרוני תמרים וצימוקים לא נחשבים לממש נגועים (שלא כמו נענע לדוגמא) ולכן בצירוף הסברא שהבאת, שמדובר במשהו מרוסק, הרי שאני חושב שניתן בהחלט לאכול את החרוסת. כפי שאמרת, במותצרים תעשייתים רבים עושים את זה לכתחילה, כלומר מועכים ללא בדיקה של כל פרי ופרי.לגבי מה שאת עושה בבית, צריך לבדוק צימוקים בקלילות, במבט מול האור, ואין צורך לבדוק בקפידה אחד אחד, כי הצימוקים לא נחשבים לנגועים. תמרים נהוג לפתוח ולהביט לראות אם אין תולעים.
תשובות נוספות בנושא-
אבקת מרק בפסח
אבקת מרק בדרך כלל נחשבת לחמץ, בגלל שהיא נחשבת למכילה קמח (וזו אולי ההערה על הגלוטן, שהוא גלוטן חיטה)
אבקת מרק בדרך כלל נחשבת לחמץ, בגלל שהיא נחשבת למכילה קמח (וזו אולי ההערה על הגלוטן, שהוא גלוטן חיטה)
כשרות תותים
1. ההבדל הוא שבשעת הכנת המיץ הכל נמחץ לחלוטין, ומבחינה הלכתית יש הבדל בין בריה שלימה לבין משהו שלא נ
1. ההבדל הוא שבשעת הכנת המיץ הכל נמחץ לחלוטין, ומבחינה הלכתית יש הבדל בין בריה שלימה לבין משהו שלא נ
סיר
זה לא כל כך פשוט, בגדול נוהגים לא להמיר סירים מחלבי לבשרי ולהיפך. אולם אם ברור לחלוטין שהסיר סיים את
זה לא כל כך פשוט, בגדול נוהגים לא להמיר סירים מחלבי לבשרי ולהיפך. אולם אם ברור לחלוטין שהסיר סיים את
דבש דבורים
דווקא לא, למרות שהשאלה מצויינת. הרא"ש (רבינו אשר, מגדולי הפוסקים), כותב שלדבש יש תכונה מיוחדת במינה
דווקא לא, למרות שהשאלה מצויינת. הרא"ש (רבינו אשר, מגדולי הפוסקים), כותב שלדבש יש תכונה מיוחדת במינה
קפה לבן
עד כמה שאני יודע הוא חריףפ כזה, נכון?
המקרה כזה נראה לי שמספיקה בדיקה בעין ללא ניפוי, אם הוא לא
עד כמה שאני יודע הוא חריףפ כזה, נכון?
המקרה כזה נראה לי שמספיקה בדיקה בעין ללא ניפוי, אם הוא לא
עוד מהרב יניב חניא
עוד בנושא כשרות
עוד תוכן בשורש
חיים מודרנים / יהודה
מוסיקה / מערכת שורש
תמונות משעשעות / מי/ מהגולשים
בריאות / ן וגילה הלאג
שיעורי תורה
פרשת שבוע / הרב משה אופן
מוצרים