close
חזור
תכנים
שו"ת ברשת
מוצרים
תיבות דואר
הרשמה/ התחברות

לאלו פירות יבשים לא צריך כשרות

מכון כושרותיד שבט, תשעה03/02/2015

לקראת טו בשבט והפירות היבשים הקיימים בשווקים. האם פירות טו בשבט בכלל צריכים כשרות? מי כן ומי לא?

תגיות:
פירות יבשים

כאשר רוכשים או אוכלים פירות טו' בשבט, יש לשים לב לארבעה נושאים:

כשרות - בפירות שעברו עיבוד יתכנו בעיות בתהליך העיבוד ובכשרותם של החומרים הנוספים הואיל וחומרי צבע, טעם וריח רבים אינם כשרים (הבעייתיות הגדולה היא בפירות המסוכרים). בפירות שלא עברו תהליך עיבוד (כמו: משמש מיובש) אין בעיה.

  1. ערלה - יש להקפיד לרכוש פירות ארצנו הקדושה שאין בהם חשש עורלה. פירות המיובאים מחו"ל (כקוקוס או משמש מיובש) אפשר לאכול ואין צורך לברר לגבי בעית הערלה (ספק ערלה בחו"ל מותר באכילה).
  2. תרומות ומעשרות - פירות וירקות מחו"ל או יבול משדה שבעליו גוי - פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות. בדברים שגדלו בארץ בבעלות יהודית - במידה וקיים ספק אם הופרשו מהם תרומות ומעשרות יש להפריש מהם בלא ברכה.
  3. חרקים - המודעות לבעייתיות ב"ה קיימת בציבור, ובשל המורכבות של הנושא צויינו בטבלה דרכי הבדיקה למוצרים נבחרים.   

 

המוצר

האם דרושה כשרות?

מהן הבעיות האפשריות?

כיצד בודקים?

אגוז מלך

בכל הארצות דרושה כשרות מלבד באמריקה

 

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגוז פקאן

כן

 

לא

בגידולי הארץ - ערלה תרומות ומעשרות שמיטה.

בגידולי חו"ל - א"צ כשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים, או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

אגס מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אוכמניות מיובשות

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל האוכמניות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

אננס מסוכר

לא

אין צורך בהכשר כשהפרי אינו בצבעים שונים. או בתוספת טעם.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אפרסק מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

אתרוג מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

בננה צ'יפס

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בחזקת נקי.

דובדבן מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

לחצות ולהביט בפנים

חמוציות

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל החמוציות ולבדוק האם לא צפים חרקים במים

לדר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מלון מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

מנגו מסוכר

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

משמש מיובש

לא

 

לחצות את המשמש ולהביט מול האור  בשני צידי הפרי- בפנים ובחוץ.

ערמונים

לא

 

בדר"כ נקי. יש לשים לב שאין קורים או פירורים רבים המעידים על המצאות חרקים.

פאפיה מסוכרת

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

צימוקים

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

להשרות במים פושרים, להפריד ביד את כל הצימוקים ולבדוק האם לא צפים חרקים במים.

קוקוס חי

לא

 

בחזקת נקי.

קוקוס צ'יפס

כן

 

 

קוקוס קוביות מסוכרות

כן

 

 

קליפות  הדרים

כן

ערלה, תרומות ומעשרות, חרקים

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

שזיף מיובש

כן

ביבול מארץ ישראל: ערלה, תרומות ומעשרות, בישול נוכרי (חלק מהיבול עובר בישול ולכן יש צורך בכשרות).

די בבדיקה מדגמית של 3 שזיפים מכל אריזה. הבדיקה - הוצאת הגלעין ולהסתכל בפנין ומחוץ לפרי

שקד

כן

 

 לא

בגידולי הארץ- ערלה, תרומות ומעשרות, שמיטה.

בגידולי חו"ל - א"צ בכשרות.

בד"כ נקי, יש לשים לב שאין קורים או פרורים רבים המעידים על הימצאות חרקים.

תאנים מיובשות

לא

 

נגיעות גבוהה של חרקים מסוגים שונים, מומלץ שלא להשתמש בהן!

תפוח עץ מיובש

כן

חומרי עיבוד לא כשרים.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תפוז סיני מסוכר

כן

ערלה, תרומות ומעשרות.

בד"כ נקי, אולם כדאי להסתכל שלא נדבק דבר מבחוץ.

תמר

כן

תרומות ומעשרות.

אין חשש ערלה ולכן ניתן לרכוש ללא כשרות ולהפריש תרומות ומעשרות מספק בלי ברכה

לחצות את התמר ולהביט מול האור בפנים ובחוץ.

הוסף תגובה
שם השולח
תוכן ההודעה